Informatie m.b.t. het coronavirus

 

De overheid is van plan stapsgewijs de maatregelen binnen de ‘intelligente’ lockdown te versoepelen. Kappers, schoonheidsspecialisten en ondernemers in andere contactberoepen mogen bijvoorbeeld sinds 11 mei hun werkzaamheden onder voorwaarden hervatten. In juni en juli is het voornemen meerdere maatregelen verder te versoepelen, onder meer voor restaurants en bioscopen. Het kabinet meldt dat de uitbraakfase achter ons ligt en we nu in een overgangsfase zitten.

Voorwaarde voor versoepeling is dat de beheersbaarheid van de ontwikkeling van het virus behouden blijft. Het kan gebeuren dat een versoepeling niet doorgaat of wordt teruggedraaid als dat niet het geval is. De overheid spreekt van een ‘routekaart’ voor versoepeling.

Deze voor ondernemers belangrijke beslissingen werden op dinsdag 6 mei bekendgemaakt:

11 mei

  • De meeste mensen met contactberoepen mogen hun werkzaamheden hervatten. Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.).
  • Personen in deze beroepen mogen alleen op afspraak werken, en moeten klanten vooraf vragen of ze geen coronaklachten hebben. Een mondkapje is niet verplicht. Waar mogelijk moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Ook rijscholen kunnen hun werk weer opstarten.

1 juni

  • Begin juni mogen de terrassen weer open, binnen de grens van anderhalve meter tussen personen. Restaurants en cafés mogen vanaf die datum op reservering open voor maximaal 30 personen (binnen, inclusief personeel), mits ze de afstandsregels kunnen garanderen. Ook hier moet van tevoren een controlegesprek over de risico’s plaatsvinden.
  • Ook musea, bioscopen en culturele instellingen mogen weer publiek toelaten op reservering, met een maximum van 30 personen. Bezoekers moeten de afstandsregels in acht (kunnen) houden. Voor gezinnen geldt dat niet.
  • Middelbare scholen openen op dinsdag 2 juni hun deuren weer.
  • Met ingang van 1 juni rijdt het openbaar vervoer weer via de normale dienstregeling. Het dragen van een mondkapje is vanaf die datum voor reizigers verplicht.

 

1 juli

  • Per 1 juli zijn volgens de routekaart samenkomsten tot maximaal 100 personen weer toegestaan. Het maximale aantal personen in religieuze instellingen (moskeeën), restaurants, musea, bioscopen en culturele instellingen stijgt dus van 30 naar 100. De verhoging geldt ook voor georganiseerde samenkomsten, uitvaarten, congrescentra, bruiloften, , etc.

1 september

  • Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen. Grote, massale evenementen kunnen pas weer plaatsvinden als er een vaccin is.

Een overzicht van deze maatregelen vind je hier.

Factsheet versoepelen maatregelen corona

 


We trachten om deze informatie zo up-to-date mogelijk te houden en aan te vullen wanneer meer informatie bekend is. Voor nieuwe maatregelen kunt ook kijken op de website : www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

Voor informatie in het Nederlands en Arabisch kunt hier de folders downloaden.

Nederlands

Arabisch

Tarifit

Tashelhit