De corona-crisis heeft de behoefte aan islamitische begraafplaatsen in Nederland in een noodgedwongen stroomversnelling gebracht. Een fors deel van de moslims die de afgelopen weken – al dan niet aan corona – is overleden kan niet gerepatrieerd worden naar de landen van herkomst, omdat er nauwelijks vliegverkeer meer mogelijk is en veel grenzen potdicht zitten.

Bestaande voorzieningen zoals die in Almere, Bergen op Zoom en Nuenen draaien overuren en de nog benodigde middelen voor de aankoop van de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa in Zuidlaren werden via benefieten en andere (binnenlandse) inzamelingsacties in rap tempo bijeen gebracht.

Niet verwonderlijk: in de meeste gemeenten is het niet mogelijk om – zoals de islam dat voorschrijft – een graf te kopen met een eeuwigdurend grafrecht. De behoefte wordt politiek geagendeerd. Met wisselend succes.

 

Lees het artikel op republiekallochtonie.nl