In Nederland gelden vanaf maandag 23 maart 2020 aangescherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.
De maatregelen zijn:

 • Alle samenkomsten zijn tot en met 6 april verboden, met enkele uitzonderingen.
 • Voor religieuze of levensbeschouwelijke bijeenkomst en voor begrafenissen en plechtige aangelegenheden geldt dat deze mogen plaatsvinden mits die onder de 30 personen zijn en er onderling 1,5 meter afstand kan worden genomen.
 • Alle evenementen (die planbaar zijn en vergunningsplichtig) worden verboden tot 1 juni.
 • Burgemeesters kunnen via een noodverordening specifieke locaties (stranden, parken) sluiten. Ook mogen ze gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden wordt. In die gebieden (dat kan ook een hele stad zijn) wordt gehandhaafd als je met 3 of meer mensen bij elkaar bent en geen 1,5 meter afstand houdt. Dit geldt niet voor gezinnen met kinderen of personen uit hetzelfde huishouden.
 • Boetes: Houd je geen 1,5 meter afstand? Dan kan dat leiden tot een boete tot 400 euro.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, ga bij voorkeur in je ééntje.
 • Mensen in heel Nederland wordt dringende advies, blijf zoveel mogelijk thuis en werk als het mogelijk is vanuit huis.
 • Iedereen in Nederland: De maatregel voor thuisquarantaine wordt aangescherpt. Heeft een gezinslid koorts, dan moet het hele gezin thuisblijven. blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.
 • Advies voor zorgverleners buiten het ziekenhuis: bijvoorbeeld in de huisartsenzorg, thuiszorg of verpleeghuiszorg. Blijf thuis alleen bij verkoudheid EN/OF hoesten EN koorts. Bij koorts over de 38 graden. Alleen verkoudheid EN/OF hoesten is geen reden om thuis te blijven.
 • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: blijf thuis en vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Scholen en kinderdagverblijven zijn dicht tot en met maandag 6 april 2020. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten. met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • De centrale eindexamens gaan vanwege het coronavirus dit jaar niet door.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn dicht tot en met maandag 6 april. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten).

We trachten om deze informatie zo up-to-date mogelijk te houden en aan te vullen wanneer meer informatie bekend is. Voor nieuwe maatregelen kunt ook kijken op de website : www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

Voor informatie in het Nederlands en Arabisch kunt hier de folders downloaden.