Het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) heeft wederom kennisgenomen van de verwerpelijke provocatie afgelopen weekend door de neonazi’s van Identitair Verzet bij de Leidse moskee Al Hijra, één van de aangesloten leden van SIORH.

De aangesloten moskee-organisaties van SIORH zijn steeds vaker slachtoffer van dreigingen uit rechtsextremistische hoek. In één week tijd zijn drie van onze leden doelwit geweest van moslimhaat en xenofobie. Zaterdag 20 oktober hebben extremisten van Identitair Verzet bij moskee El Mouahidine in Naaldwijk, waar op dat moment
kinderen aanwezig waren, een haatdragende spandoek opgehangen. De angst sloeg de moskeegangers om het hart. Afgelopen weekend waren de Haagse as-Soennah moskee en de Leidse Al Hijra het mikpunt van onverdraagzaamheid en intolerantie.

Met hun boodschap van moslimhaat en hun streven om Nederland moslimvrij te maken wordt door neonazistische en fascistische groeperingen als Pegida, Identitair Verzet, Nederlandse Volksunie en Soldiers of Odin een duidelijke grens overschreden. Dat een dergelijke ontwikkeling SIORH zorgen baart is evident, maar nog zorgelijker is het gebrek aan daadkracht door onze overheden. Niet alleen worden deze groepen onvoldoende veroordeeld, de moslimgemeenschap voelt zich ook onvoldoende beschermd en gesteund. De verantwoordelijke overheden zouden met een duidelijke boodschap moeten komen: moslimhaat wordt keihard gestraft en moslims vormen een wezenlijk onderdeel van dit land.

De dreiging van gewelddadige extreemrechtse groeperingen dient de absolute prioriteit te krijgen van onze overheid, zowel op landelijk als lokaal niveau, alvorens de gewelddadige acties van neonazi’s tot slachtoffers leiden. Afgelopen weekend nog is in het Amerikaanse Pitssburgh een congregatie van weerloze joodse ouderen in de eigen synagoge door een neonazi in koele bloede en op een berekende wijze doodgeschoten. Deze afgrijselijke terreuraanslag en daad van virulente haat is de ergste nachtmerrie die een religieuze gemeenschap kan overkomen. We moeten er met z’n allen niet aan denken dat zoiets ook in ons land kan gebeuren. Het feit dat in ons land steeds meer neonazi’s een wapenvergunning proberen te bemachtigen, zoals NRC Handelsblad (2 oktober 2018) op basis van AIVD informatie heeft bericht, doet het ergste vrezen.

Moslimorganisaties, waaronder SIORH, hebben niet alleen bij de bevoegde autoriteiten het gevaar van extreemrechts aangekaart, maar ook bij landelijke en lokale politici is dit urgente probleem meermaals onder de aandacht gebracht. Het gevaar van extreemrechts hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van onze open en democratische samenleving.

Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH)
29 oktober 2018